Ημερήσιες εκδρομές

Κάντε κλικ στις ομπρέλες για να δείτε περισσότερα!

Η ημερήσια εκδρομή στις παραλίες με καραβάκι είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουν οι επισκέπτες του νησιού να κολυμπήσουν σε πέντε παράλιες σε μια μέρα, μια και αυτές είναι δύσβατες και οι περισσότερες προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Το καραβάκι ξεκινάει απ’το λιμάνι το πρωί και επιστρέφει το απόγευμα, μετά από έξι ώρες περίπου. Η διαδρομή που ακολουθεί (βόρεια, νότια ή και απ’τις δυο πλευρές του νησιού)εξαρτάται πάντα από τον καιρό. Και στις τρεις περιπτώσεις ο αριθμός των στάσεων που γίνονται για μπάνιο αλλά και οι ώρες του ταξιδιού παραμένουν ίδιες.
Βόρεια διαδρομήΣας δίνεται η ευκαιρία να δείτε τη «Χρυσοσπηλιά» από το σκάφος και να τραβήξετε κάποιες φωτογραφίες από εκεί, καθώς η πρόσβαση είναι δύσκολη και η είσοδος στη σπηλιά απαγορευμένη. Στη συνέχεια ακολουθούν πέντε στάσεις σε μικρές παραλίες ‘η ακόμα και κολπίσκους όπου τα νερά είναι κρυστάλλινα και το τοπίο μαγευτικό! Στην Τρίτη στάση σερβίρεται, μέσα στο σκάφος ένα ελαφρύ σπιτικό γεύμα στον κάθε επιβάτη, αργότερα το φρούτο και ακολουθούν οι δύο τελευταίες στάσεις. Στο γυρισμό για το λιμάνι απολαμβάνετε ένα τοπικό γλυκό μαζί με ρακί τελειώνοντας έτσι την εκδρομή σας.
Νότια διαδρομήΣ’ αυτή την πλευρά του νησιού , κολυμπάτε σε καταπληκτικά νερά, μεσολαβεί και πάλι το γεύμα και τελευταίος σταθμός είναι η «Σπηλιά του Γεωργίτση». Επειδή αυτή η σπηλιά είναι στο επίπεδο της θάλασσας, το καραβάκι εισχωρεί όσο αυτό είναι δυνατό κι έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τη σπηλιά από πολύ κοντά , ενώ το πλήρωμα σας προσφέρει το γλυκό με τη ρακί. Το ταξίδι σας τελειώνει μετά από δέκα λεπτά που φτάνετε στο λιμάνι.
Ολόκληρος ο γύροςόταν ο καιρός είναι τόσο καλός που να επιτρέπει ένα ευχάριστο ταξίδι και απ΄τις δύο πλευρές του νησιού, τότε έχετε τη δυνατότητα να δείτε και τις δύο σπηλιές. Τη «Χρυσοσπηλιά» μόλις ξεκινήσετε και τη «Σπηλιά του Γεωργίτση» τελειώνοντας. Όσον αφορά τις στάσεις που γίνονται σε αυτήν την περίπτωση είναι και πάλι πέντε στο σύνολο τους, με τη διαφορά ότι διαλέγονται οι καλύτερες από την κάθε πλευρά.
Ο χρόνος που έχετε στην κάθε στάση είναι μισή ώρα στην πρώτη και μισή ώρα στη δεύτερη, μία ώρα στην Τρίτη για να κολυμπήσετε και στη συνέχεια να γευματίσετε και 45 λεπτά περίπου στην καθεμιά από τις τελευταίες.

Πρέπει να γνωρίζεται ότι η προσέγγιση του σκάφους στις τρεις πρώτες παραλίες δεν είναι δυνατή ώστε να γίνει η αποβίβαση σας κι έτσι το καραβάκι πλησιάζει πολύ κοντά στην ακτή για να μπορείτε να κολυμπήσετε μέχρι εκεί βουτώντας από το σκάφος. Αντίθετα, στις δύο παραλίες που ακολουθούν κι αφού έχει προηγηθεί το γεύμα μπορείτε να αποβιβαστείτε και να απολαύσετε από την ακτή τον ήλιο και την θάλασσα.

Σας συνιστούμε να κάνετε αυτό το ταξίδι την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα της παραμονής σας στο νησί για να δείτε όλα αυτά τα μέρη κι έτσι να έχετε προσανατολιστεί για τις επόμενες μέρες ή για να ξαναεπισκεφθείτε κάποια παραλία που σας άρεσε πολύ. Για αυτούς που η παραμονή τους δεν ξεπερνά τις 2-3 μέρες είναι η μοναδική ευκαιρία για να φύγουν γνωρίζοντας καλά τη Φολέγανδρο.

Άγιος Γεώργιος

Είναι μια πανέμορφη παραλία στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Εκεί θα βρείτε μερικά σπιτάκια που κατοικούνταν μέχρι λίγα χρόνια πριν από ψαράδες του νησιού καθώς και «σύρματα» (πέτρινα κτίσματα πάνω στην παραλία για να σέρνουν τις βάρκες). Έχει αμμουδιά αλλά και βότσαλο σε κάποια σημεία της. Μερικά αρμυρίκια θα χαρίσουν σκιά σε όσους τα προλάβουν ελεύθερα!

 

ag.georgios beach

Αμπέλι

Μια καταπληκτική παραλία με άμμο, υπέροχα νερά, πλούσιο βυθό για όσους τους αρέσουν οι καταδύσεις και μια θαλασσινή σπηλίτσα στ’ αριστερά της. Είναι όμως πολύ μικρή γι’ αυτό φροντίστε να πάτε νωρίς πριν γεμίσει.

 

ampeli beach

Λιβαδάκι

Υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, ολόλευκα βότσαλα και σχιστές πλάκες να απλώνονται στα δεξιά της παραλίας. Συχνά αυτές οι πλάκες γίνονται για πολλούς το καλύτερο σημείο για ηλιοθεραπεία.

 

livadaki beach

Ασπρόπουντα

Απ’ τα ομορφότερα σημεία για κολύμπι! Κολπίσκος με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά και φυσική ομορφιά που δεν έχει αγγίξει ο άνθρωπος! Μοναδικός τρόπος για να φτάσετε και να κολυμπήσετε εδώ, αυτή η εκδρομή. Συνήθως εδώ σερβίρεται και το γεύμα πάνω στο σκάφος.

aspropounta

Άγιος Νικόλαος

Η παραλία αυτή, που πολλοί έχουν λατρέψει, βρίσκεται στα νότια του νησιού. Έχει άμμο, μικρό βότσαλο και αρκετά δέντρα για σκιά και χαλάρωση. Υπάρχουν δύο ταβερνάκια, όπου μπορείτε να γευματίσετε, και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μόλις λίγα μέτρα πάνω από τη μικρή προβλήτα.

 

agios nikolaos beach

Κάτεργο

Η αγαπημένη παραλία των πολλών! Η μεγαλύτερη και ωραιότερη του νησιού με το ψιλό βότσαλο και τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά! Μοναδική η αίσθηση να κολυμπάει κανείς εδώ, καθώς, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων και του ανοιχτού πελάγους, τα νερά είναι εκπληκτικά διαυγή και ιδιαίτερα δροσερά. Το όνομά της από το μικρό ξερονήσι μπροστά της που θυμίζει κάτεργο, το σκάφος με κουπιά τα οποία τραβούσαν οι κατάδικοι.

 

katergo beach

Βορινά

Τα νερά εδώ δεν περιγράφονται με λόγια! Οι φωτογραφίες βοηθάνε να καταλάβετε το υπέροχο σμαραγδένιο χρώμα τους! Καθώς είναι εκτεθειμένη στον βοριά θα πρέπει να έχει άπνοια ή νοτιά για να την απολαύσετε.

 

vorina beach

Χρυσοσπηλιά

Σ’ αυτή την ολιγόλεπτη στάση (αν ο καιρός το επιτρέπει) θα σας δοθούν πληροφορίες για το σπουδαίο αυτό σπήλαιο, ενώ θα παρατηρείτε ή/και θα φωτογραφίζετε το μεγάλο του άνοιγμα που βρίσκεται αρκετά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το σπήλαιο προστατεύεται από την ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και δεν είναι επισκέψιμο.

chrisospilia

Σπηλιά του Γεωργίτση

Στο τέλος αυτής της υπέροχης εκδρομής γίνεται η στάση για 10’ στη σπηλιά του Γεωργίτση. Πρόκειται για μια θαλασσινή σπηλιά με μικρό βάθος και υπέροχα καταγάλανα νερά. Το καραβάκι εισχωρεί όσο είναι δυνατό και σας χαρίζει ένα πανέμορφο θέαμα. Ταυτόχρονα απολαμβάνετε ένα παραδοσιακό γλυκό που σερβίρεται με ρακί κλείνοντας γλυκά τη μέρα σας!

giorgitsis cave

Καραβοστάσης

Ο Καραβοστάσης είναι το λιμάνι του νησιού και ο ένας από τους δύο παραθαλάσσιους οικισμούς του. Ενδείκνυται για όσους
προτιμούν την ηρεμία και την ήσυχη ζωή ενός μικρού παραδοσιακού νησιώτικου λιμανιού με εύκολη πρόσβαση σε 5΄ σε παραλίες. Από τον Καραβοστάση μπορείτε να δείτε την ανατολή του ήλιου, τη γειτονική Σίκινο κι άλλες βραχονησίδες. Από εδώ επίσης ξεκινούν τα καραβάκια για τον γύρο του νησιού και το Κάτεργο.

karavostasis

Άγιος Νικόλαος (κολπίσκος)

Μόλις που διακρίνονται πια τα ερείπια της παλιάς ομώνυμης εκκλησίας που υπήρχε κάποτε εδώ, πάνω στα κοφτά βράχια που καταλήγουν στο βαθύ μπλε των νερών αυτού του κόλπου. Μην το σκεφτείτε για να βουτήξετε, γιατί δεν θα έχετε άλλη ευκαιρία, μια και δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος πρόσβασης.

giorgitsis cave

Folegandros useful numbers:


City Hall: +30 22860 41285
Port authority: +30 22860 41530
Police: +30 22860 41249
First aid: +30 22860 41222
Pharmacy: +30 22860 41540
Bus: +30 22860 41425,+30 22860 41328
Taxi: 6944693957

Χρήσιμα τηλέφωνα:


Δημαρχείο: +30 22860 41285
Λιμεναρχείο: +30 22860 41530
Αστυνομία: +30 22860 41249
Πρώτες βοήθειες: +30 22860 41222
Φαρμακείο: +30 22860 41540
Λεωφορεία: +30 22860 41425,+30 22860 41328
Ταξί: 6944693957